A filmrendező, aki szerint mindenki kislányokkal szeretne szexelni

Sokak szerint eleget bűnhődött már, mások tüntetnek ellene: Roman Polanski nemierőszak-ügye a filmrendező újabb díjazása miatt megint előtérbe került. De mi történt pontosan egy 13 éves kislány és Polanski között?

Brooke Shields kislánykorában már meztelenül fotozták engedélyel!

Bravó, éljen a pedofília!

Ezt kiabálva vonult ki február végén a legnagyobb francia filmdíj, „a francia Oscar”, a César-díj gálájáról a saját gyerekkori zaklatásáról nemrég beszámoló színésznő, Adèle Haenel és rendezője, Céline Sciamma, miután a rendezőt hosszú ideje kitüntetésekkel elhalmozó francia filmakadémia Roman Polanskinak adta a legjobb rendező díját a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című filmért. Eközben odakint, az utcán annyian tüntettek Polanski 12 jelölése ellen, hogy a rendőrségnek könnygázt is be kellett vetnie.

De rajtuk kívül alig találni olyan művészt a filmszakmában, aki korábban nyilvánosan felszólalt volna Polanski ellen (olyat annál többet, aki a védelmébe vette, vagy aki egyenesen petíciókat írt alá az érdekében), ami meglepő lehet annak fényében, hogy Woody Allent eközben milyen élesen támadják a #metoo-mozgalom megjelenése óta. Allentől egyre több színész határolódik el, annak ellenére, hogy gyermekmolesztálási ügye sokkal kevésbé egyértelmű, és a hatóság is lezárta az eljárást bizonyítékok hiányában.

Brooke Shields kislánykorában már meztelenül fotozták engedélyel!

Polanski viszont évtizedek óta köztiszteletnek örvend. Pedig az ő ügyében a tények nagy részét maga Polanski sem tagadja, egy másik részét a bíróságon bizonyították, és ezekhez képest csak egészen kis horderejű részletekben van vita. A körülményeket lehet elemezni, de a tények ezek:

ROMAN POLANSKI, A SIKERES RENDEZŐ 1977-BEN LEITATOTT ÉS BEDROGOZOTT EGY 13 ÉVES KISLÁNYT, MAJD ELLENKEZÉSE ELLENÉRE ORÁLISAN, VAGINÁLISAN ÉS ANÁLISAN KÖZÖSÜLT VELE. AMIKOR PEDIG AZ ÜGY TÁRGYALÁSA SORÁN MEGTUDTA, HOGY A BÍRÓ BÖRTÖNBÜNTETÉST TERVEZ KISZABNI RÁ, MEGSZÖKÖTT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBÓL, ÉS AZÓTA SEM VOLT HAJLANDÓ AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS ELÉ ÁLLNI.

Mindez nem spekuláció, nem egy ellenérdekelt fél vádja, hanem részben Polanski saját vallomása, részben a hatósági eljárás által megállapított valóság. Amit a körülmények ismerete a legtöbb esetben nemhogy nem árnyal, hanem még súlyosabbnak mutat.

Be the first to comment

Leave a Reply