Cuhorka Emese: „Egy test annyival több, mint szexuális töltetű felület”

Egy évtizede mozog a hazai kortárs tánc élvonalában, Cuhorka Emese nevét és karakterét sokan mégis a Fahidi Évával közös színházi és filmes párosuk miatt ismerték meg. Vajúdási fájdalmakról, a mozdulatok Rorschach-tesztjéről és egzotikus pornósite-okról beszélgettünk vele.

Cuhorka Emese puncija

ELLE: (…) A Sóvirág című előadásból, vagy a dokumentumfilm-változatából, A létezés eufóriájából jutnak néha eszedbe képek vagy mondatok?

Cuhorka Emese: Sokszor. Tegnap épp zuhanyzás közben jutott eszembe Évának egy mondata: „Attól félek, hogy elfelejtem, hogy ki vagyok”. A Sóvirágot kilencvenötször játszottuk el a Vígszínház Házi Színpadán, és nagyjából a hatvanadik előadástól lassan sikerült hozzászoknom ahhoz az érzéshez, hogy ennek az embernek, aki most itt táncol velem, megölték az egész családját Auschwitzban. Innentől már az előadások alatt is jutott figyelmem arra, hogy Éva mondatait az én életemben is megfürdessem – pedig ahhoz bátorság kell, hogy egy ilyen fajsúlyú történetet a saját tyúkszaros életeddel bármilyen módon párhuzamba állíts… Szóval a zuhany alatt megint ezen a mondaton gondolkoztam, hogy közel másfél éve nincs jelen az életemben a tánc, és vajon e nélkül mi az identitásom háztartásbeliként, anyaként, nőként?